Sucha marynata

Sucha marynata

Sucha marynata to mieszanka suchych przypraw, która po natarciu mięsa tworzy cienką warstwę. Mięso można, np. marynować na sucho przez kilka godzin, ażeby aromaty przypraw wsiąkły w mięso. Można też marynować mięso tuż przed gotowaniem.

Marynata na sucho jest często preferowana zamiast mokrej marynaty lub sosu barbecue.

Jest bardzo popularna w kuchni Cajun oraz na południu USA.

Do niektórych suchych marynat dodaje się sól i cukier (np. cukier trzcinowy, brązowy). Sól wyciąga z mięsa wilgoć, a cukier tworzy na nim skarmelizowaną skorupkę.

Typowa sucha marynata z południa USA zawiera np. chili, pieprz cayenne, czosnek, musztardę, sproszkowaną cebulę, paprykę, sól i pieprz. Ilość poszczególnych przypraw może być zróżnicowana, zależnie od upodobań i od tego, jak pikantna ma być marynata.

Mieszając nową suchą marynatę zawsze pamiętaj jednak o jej spróbowaniu, żeby sprawdzić czy przyprawy do siebie pasują.

Na naszych stronach znajdziesz pomysły na różne marynaty, które możesz wykorzystać razem ze zrębkami do wędzenia na grillu Smoke It All.