Zupa Hokkaido

Wydrukuj przepis

Przepis na 4 osoby

Składniki:

1 tacka ze zrębkami do wędzenia na grillu nr 3/Dolina

1 dynia Hokkaido

2 – 3 grubo pokrojone cebule

1/4 grubo pokrojonego selera korzeniowego

3 ząbki czosnku

1 drobno pokrojony, świeży imbir, ok. 2 x 2 cm.

Świeżo posiekany tymianek

Świeżo posiekana kolendra.

½ litra wody.

1 litr bulionu warzywnego lub bulionu z kury.
Oliwa z oliwek
10 plasterków bekonu lub szynki Fanoe pokrojonej w kostkę

Jak to zrobić:

Rozgrzej starter do grilla wypełniony w 2/3.

Czekając na jego rozgrzanie przekrój dynię hokkaido na pół. Łyżką usuń nasiona.

Umieść węgle po jednej stronie grilla, a tackę do ociekania po drugiej stronie. Usuń folię z tacki ze zrębkami do wędzenia na grillu i umieść tackę bezpośrednio na węglach.

Połóż hokkaido nad tacką do ociekania.

Przykryj grill pokrywą. Gdy zacznie dymić, zasuń zasuwę w 2/3.

Wędź hokkaido przez około 20 minut.

Pokrój hokkaido w grubą kostkę. Zostaw skórkę, ponieważ dodaje smaku i jest zdrowa.

Smaż czosnek i imbir w oliwie przez około 3 minuty na średnim ogniu. Dodaj hokkaido, cebulę i seler, smaż wszystko przez 5 minut, potem dodaj wodę i bulion. Niech gotują się na wolnym ogniu przez godzinę; następnie zmieszaj wszystko w ręcznym blenderze. Dopraw do smaku tymiankiem, solą i pieprzem.

Usmaż szynkę Fanoe na patelni w kropli oleju.

Wlej zupę do głębokiego talerza. Posyp szynką Fanoe i dodaj na środek posiekaną kolendrę. Podawaj z pysznym chlebem i np. z odrobiną śmietany cream fraiche.