Ziemniaki, wędzone

Wydrukuj przepis

Przepis na 4 osoby

Składniki:

1 kg małych ziemniaków
Oliwa z oliwek

Gruba sól kuchenna

Jedna tacka ze zrębkami do wędzenia na grillu nr 1 Równiny pływowe lub nr 2 Nizina

Jak to zrobić:

Rozgrzej starter do grilla wypełniony w 2/3.

Ugotuj ziemniaki w wodzie prawie do miękkości. Nie obieraj. Obtocz je w oliwie z oliwek i soli.

Umieść na tacce do grillowania.

Umieść węgle po jednej stronie grilla, a tackę do ociekania po drugiej stronie. Usuń folię z tacki ze zrębkami do wędzenia na grillu i umieść tackę bezpośrednio na węglach.

Połóż tackę do grilla na ruszcie nad tacką do ociekania.

Przykryj grill pokrywą. Gdy zacznie dymić, zasuń zasuwę w 2/3.

Wędź ziemniaki przez około 30 - minut, aż kolor będzie odpowiedni.