Wydrukuj przepis

Wydrukuj przepis

Przepis na 4 osoby

Składniki:

Tacka ze zrębkami do wędzenia na grillu nr 3/Dolina

 

1 czerwona papryka
1 żółta papryka.
1 kabaczek
1 oberżyna.
Oliwa z oliwek

Jak to zrobić:

Rozpal starter do grilla wypełniony w 2/3.

W tym czasie pokrój wzdłuż kabaczek i oberżynę.

Gdy węgle będą gotowe, umieść je po jednej stronie grilla.
Tackę do ociekania postaw po drugiej stronie.

Grilluj papryki bezpośrednio nad żarem, aż sczernieje. Następnie włóż je do torebki foliowej i odłóż na 5 minut do ostygnięcia, a potem usuń skórkę. Rozdziel je i usuń nasiona.

Połóż papryki z powrotem na grilla nad tacką do ociekania.

Rozdziel je na 3-4 ukośnie ścięte kawałki.

Grilluj plasterki kabaczka i oberżyny bezpośrednio nad żarem, aż odbije się na nich wzór rusztu, nie dłużej niż ok. ½ - 1 minutŸ.

Usuń folię z tacki ze zrębkami do wędzenia na grillu i umieść tackę bezpośrednio na węglach.

Połóż plasterki papryki, kabaczka i oberżyny nad tacką do ociekania.

Przykryj grill pokrywą. Gdy zacznie dymić, zasuń zasuwę w 2/3.

Wędź warzywa przez 10 minut, a następnie pokrój je ukośnie na drobniejsze kawałki.

Obtocz je w kropli oliwy i soku z cytryny oraz oprósz świeżo pokrojonym oregano.

Podawaj jako garnirunek lub z Tapas Równiny pływowe.