Wieprzowina barbecue

Wydrukuj przepis

Przepis na 4 osoby

Składniki:

Mięso:
1 filet z karkówki Dym: Jedna tacka ze zrębkami do wędzenia na grillu nr 1 Nizina

Nacierka:
  • 2 łyżeczki Chile Chipotle lub chili
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżeczki sproszkowanego czosnku
  • 1 łyżeczka sproszkowanej cebuli
1 łyżeczka cukru trzcinowego 2 łyżeczki sproszkowanej gorczycy Coleman’s 1 łyżeczka kuminu 3 łyżeczki soli 3 łyżeczki pieprzu
Inne:
Dobry sos barbecue Jak to zrobić:

Jak to zrobić:

Nacierka:
Usuń z filetu najgorszy tłuszcz i ścięgna. Wymieszaj wszystkie składniki nacierki. Włóż je do młynka na kawę, blendera Bamix lub moździerza i dobrze utrzyj i wymieszaj składniki.

Natrzyj mięso nacierką i zostaw na min. 24 godziny w plastikowej torebce, odciągnij powietrze i zawiń torebkę w przylegającą folię.

Wędzenie:
Rozpal kilka węgli do grilla umieszczonych z boku grilla.
Ważne jest, żeby temperatura w grillu nie przekroczyła 110 stopni.
Zdejmij folię z tacki ze zrębkami do wędzenia na grillu i umieść tackę na węglach po jednej stronie grilla. Nałóż pokrywę.
Połóż filet z karkówki po przeciwnej stronie rusztu – pamiętaj, żeby nie kłaść go nad tacką ze zrębkami do wędzenia.
Przykryj grill pokrywą.
Gdy zacznie się dymić, prawie całkiem zasuń zasuwę.
Po 25 – 35 minutach, gdy dym przestanie się wydobywać, usuń tackę ze zrębkami.
Jeżeli chcesz wędzić intensywniej, powtórz cały proces.


Umieść kilka białych węgli (nie za wiele na raz) po obu stronach rusztu i przesuń filet na środek.
Ważne jest, żeby temperatura w grillu wynosiła ok. 110 stopni.
Włóż w filet bezprzewodowy termometr do mięsa. Temperatura w środku mięsa musi przez kilka godzin wynosić 74 stopnie.
Tłuszcz i ścięgna zaczynają się w tym czasie topić i ściekają. Dobrym pomysłem jest zachować ściekający sos i podać go z mięsem, przy czym część sosu można z mięsem wymieszać. Smak jest dzięki temu wyjątkowo dobry.
Gdy temperatura mięsa osiągnie 93 – 95oC, zdejmij je z rusztu.

Najlepiej sprawdzaj węgiel w grillu co pół godziny.

Na ostatnie pół godziny możesz posmarować karkówkę dressingiem do barbecue, żeby nadać jej lepszy smak.

Po około 12-15 godzinach, zależnie od rozmiarów karkówki, możesz widelcem oddzielić od siebie poszczególne kawałki mięsa. Pamiętaj, żeby zacząć przyrządzanie wcześnie rano.

Podawaj mięso w pysznej bułce do burgerów z sałatką coleslaw – przepis na amerykańskie bułki do burgerów i sałatkę coleslaw znajdziesz w sekcji „Wieprzowina barbecue” lub „Garnirunek”.