Wędzony Brie Nizina

Wydrukuj przepis

Przepis na 4 osoby

Składniki:

Tacka ze zrębkami do wędzenia na grillu nr 2/ Nizina z aromatem rozmarynu i jagód jałowca lub zrębki do wędzenia, które uważasz za odpowiednie, np. do wędzonego Brie.

1 cały Brie.

   

Jak to zrobić:

Podawaj Brie na deser, skorzystaj z nagrzanego wcześniej grilla, ponieważ Brie nie powinien mieć zbyt wysokiej temperatury – inaczej się stopi.

lub

Rozpal wypełniony w połowie starter do grilla.
Gdy węgle będą gotowe, umieść je po bokach grilla; uważaj, żeby temperatura w grillu nie wzrosła zbyt mocno.

Usuń folię z tacki ze zrębkami do wędzenia na grillu i umieść tackę z boku bezpośrednio na węglach.

Możesz także umieścić po jednej tacce z każdego boku, żeby uzyskać dodatkowy aromat do wędzenia.

Połóż Brie na foliowej tacce lub na kawałku cienkiej cynfolii i umieść na środku grilla.

Przykryj pokrywą.

Gdy zacznie się dymić, prawie całkiem zasuń górną zasuwę.

Wędź Brie przez 25 minut.

Zdejmij ruszt z grilla i przed usunięciem Brie z rusztu pozwól, żeby ser się schłodził.

Jeżeli będzie zbyt gorący, trudno go będzie zdjąć.

 

Wykorzystaj Brie do miłego lunchu, na deser lub do kieliszka czerwonego wina.

Można go podawać z domowym dżemem z czarnej porzeczki lub świeżymi winogronami.