Tapas Równiny pływowe

Wydrukuj przepis

Przepis na 4 osoby

Składniki:

1 tacka ze zrębkami do wędzenia na grillu nr 2/Nizina.
4 cienkie kromki chleba ryżowego
Ser Morze Północne
Kiełbasa chorizo.
Oliwa z oliwek

Jak to zrobić:

Rozgrzej starter do grilla wypełniony w połowie.

Tymczasem podziel kromki chleba ryżowego na połówki i posmaruj oliwą.

Pokrój ser Morze Północne na plasterki.
Posiekaj kiełbaskę chorizo na mniejsze kawałki, ok. 1 x 1 cm.

Połóż plasterek sera Morze Północne na chlebie ryżowym, a na nim kilka plasterków kiełbasy chorizo.

Umieść węgle po jednej stronie grilla, a tackę do ociekania po drugiej stronie.

Usuń folię z tacki ze zrębkami do wędzenia na grillu i umieść tackę bezpośrednio na węglach.

Połóż kawałki chleba ryżowego na ruszcie nad tacką do ociekania.

Przykryj grill pokrywą. Gdy zacznie dymić, zasuń zasuwę w 2/3.

Wędź chlebki ryżowe przez 15 – 20 minut lub do momentu, aż będą chrupkie, a ser częściowo się stopi. Jeżeli chleb ryżowy będzie wciąż miękki, możesz na kilka sekund dodatkowo go grzać, ale musisz mieć go na oku, bo może nagle sczernieć.
Zdejmij z grilla i ochłódź trochę, aż będą przyjemnie ciepłe.
Podawaj np. z wędzonymi warzywami takimi jak papryka, kabaczek i oberżyny.