Sałatka azjatycka z wędzonym filetem wołowym

Wydrukuj przepis

Przepis na 4 osoby

Składniki:

  • 2 kawałki wołowiny angielskiej lub podobnej
  • Jedna tacka ze zrębkami do wędzenia na grillu nr 2 Nizina lub nr 5 Łąka
  • Makaron ryżowy lub zwykły.
  • Liście szpinaku
  • Cebule dymki.
  • Świeża, drobno pokrojona kolendra.
  • Cienko pokrojona papryka jako przekąska.
  • Marchewki pokrojone na cienkie słupki.
  • Sos sojowy.
  • Sok z limonki.
  • 1 świeża, drobno pokrojona papryczka chili.
  • Sos rybny, można go pominąć.
  • 1 łyżeczka świeżo utartego czosnku.

Jak to zrobić:

Wołowina:
Gdy węgle będą już gotowe i zostaną umieszczone po obu stronach, połóż tackę ze zrębkami do wędzenia na grillu po jednej stronie bezpośrednio na węglach. Umieść kawałki wołowiny na środku rusztu. Przykryj pokrywą. Po kilku minutach, gdy zacznie się wydobywać dym, prawie całkiem zasuń zasuwę. Wędź wołowinę przez 4-6 minut. Pokrój wołowinę na cienkie plasterki.

Makaron ryżowy:
Włóż makaron ryżowy do miski i wsyp do gotującej się wody. Zostaw na około 5 minut, następnie odsącz na sicie i odłóż.

Dressing:
Zmieszaj sos sojowy, sok z limonki, chili, sos rybny i czosnek.

Podawanie:
Zmieszaj mięso, makaron ryżowy i sałatkę w misce. Pokrop dressingiem i podawaj.