Małże z frytkami

Wydrukuj przepis

Przepis na 4 osoby

Składniki:

  • 2 kg małży.
  • Jedna tacka ze zrębkami do wędzenia na grillu nr 9 Wiejska zieleń
  • Świeży koperek
  • Drobno utarte marchewki
  • Drobno utarty kabaczek
  • Świeża pietruszka
  • Frytki
  • Majonez

Jak to zrobić:

Małże:
Opłucz małże pod bieżącą wodą. Te, które nie zamykają się, gdy w nie popukasz, trzeba wyrzucić. Umieść małże na tacce do grillowania. Gdy węgle będą już gotowe i zostaną umieszczone po obu stronach, połóż tackę ze zrębkami do wędzenia na grillu po jednej stronie bezpośrednio na węglach. Umieść tackę do grillowania na środku rusztu. Przykryj pokrywą i poczekaj, aż pojawi się dym. Prawie całkowicie zamknij zasuwę. Wędź małże przez około 15 – 20 minut lub do czasu, aż wszystkie się otworzą.

Podawanie:
Ułóż małże na głębokim talerzu. Otocz drobno utartą marchewką i kabaczkiem oraz świeżym, drobno posiekanym koperkiem i pietruszką. Podawaj np. z frytkami i majonezem oraz z pysznym chlebem.