Kurczak – wędzony w całości

Wydrukuj przepis

Przepis na 4 osoby

Składniki:

1 cały kurczak Oliwa z oliwek Sól i pieprz Jedna tacka ze zrębkami do wędzenia na grillu nr 1 Równiny pływowe, nr 3 Dolina, nr 5 Łąka, nr 9 Wiejska zieleń lub nr 10 Las.

Jak to zrobić:

Rozpal pełny starter do grilla.

Oczyść kurczaka. Posmaruj go oliwą i np. sokiem z cytryny. Obsyp ziołami według gustu. Przywiąż udka i skrzydełka do korpusu.

Umieść węgle po obu stronach grilla. Usuń folię z tacki ze zrębkami do wędzenia na grillu i umieść tackę z boku bezpośrednio na węglach. Dodatkową tackę postaw po każdej stronie, żeby uzyskać dodatkowy aromat dymu.

Umieść kurczaka na środku rusztu z tacką do ociekania pod spodem.

Przykryj grill pokrywą. Gdy zacznie dymić, zasuń zasuwę w 2/3.

Gdy dym przestanie się wydobywać, usuń tackę ze zrębkami do wędzenia.

Grilluj kurczaka przez 60-70 minut.