Krewetki z Morza Północnego, wędzone

Wydrukuj przepis

Przepis na 4 osoby

Składniki:

Jedna tacka ze zrębkami do wędzenia na grillu nr 1 Równiny pływowe, nr 9 Wiejska zieleń lub nr 10/Las.

250 – 500 g krewetek ze skorupką.

Jak to zrobić:

Napełnij starter do grilla do połowy i zapal.

Umieść krewetki na dziurkowanej tacce do grilla.

Umieść węgle po jednej stronie grilla, a tackę do ociekania po drugiej stronie.

Usuń folię z tacki ze zrębkami do wędzenia na grillu i umieść tackę bezpośrednio na węglach.

Połóż tackę do grilla na ruszcie nad tacką do ociekania.

Przykryj grill pokrywą. Gdy zacznie dymić, zasuń zasuwę w 2/3.

Wędź krewetki przez około 15 - 20 minut, aż kolor będzie odpowiedni. 

Podawaj krewetki nieobrane na dobry lunch lub jako pierwsze danie. Podaj np. z koperkiem lub majonezem z chili i pysznym chlebem.