Karkówka ze skórą w risotto z kaszy perłowej

Wydrukuj przepis

Przepis na 4 osoby

Składniki:

  • 1 karkówka lub karkówka ze skórą
  • Jedna tacka ze zrębkami do wędzenia na grillu nr 1 Równiny pływowe lub nr 3 Dolina
  • 3 dl kaszy perłowej lub podobnej
  • 5 dl wody
  • 1½ dl ciemnego piwa, np. porter, stout
  • Masło
  • kapusta włoska lub podobna
  • Termometr do pieczenia mięsa

Jak to zrobić:

Natnij skórę. Przypraw według gustu. Gdy węgle będą już gotowe i zostaną umieszczone po dwóch stronach grilla, połóż tackę ze zrębkami do wędzenia na grillu po jednej stronie bezpośrednio na węglach. Umieść kawałki karkówki na środku rusztu. Przykryj pokrywą. Po kilku minutach, gdy zacznie się wydobywać dym, prawie całkiem zasuń zasuwę. Wędź, póki dym nie przestanie się wydobywać. Usuń tackę z węgli. Ponownie otwórz zasuwę, żeby temperatura w grillu wzrosła do 155 – 165oC. Podstawowa temperatura karkówki powinna wynosić około 75 stopni. Otwórz zasuwę pod sam koniec, żeby wzrosła temperatura.

Risotto z kaszy perłowej:
Gotuj pŸczak przez około 25 – 30 minut al dente (gotowa, ale lekko twarda). Zdejmij pokrywę z garnka i zwiększ ogień do średniego. Dodaj ½ – 1 dl ciemnego piwa, pozwól, żeby odparowało i dodaj spory kawałek masła. Dopraw solą i pieprzem. Posiekaj kapustę włoską na mniejsze kawałki, które należy dodać do risotta na 5 minut przed podaniem.