Filety z kurczaka, wędzone z szynką Serrano

Wydrukuj przepis

Przepis na 3 osoby

Składniki:

  • X filetów z kurczaka
  • Oliwa z oliwek
  • Szynka Serrano lub Fanoe.
  • Liście czosnku niedźwiedziego według gustu.
  • Sól i pieprz.

Jak to zrobić:

Jedna tacka ze zrębkami do wędzenia na grillu nr 1 Równiny pływowe, nr 3 Dolina, nr 5 Łąka, nr 9 Wiejska zieleń lub nr 10 Las.

Jak to zrobić:

Rozpal pełny starter do grilla.

Posmaruj filety z kurczaka oliwą z oliwek i posyp solą i pieprzem oraz przyprawami według gustu.

Zawiń je w szynkę Serrano lub Fanoe.

Po uwędzeniu filety można także zawinąć w liście czosnku niedźwiedziego.

Umieść węgle po jednej stronie grilla, a tackę do ociekania po drugiej stronie.

Możesz pozwolić, żeby kurze udka nabrały nieco koloru bezpośrednio nad ogniem.

Usuń folię z tacki ze zrębkami do wędzenia na grillu i umieść tackę bezpośrednio na węglach.

Połóż filety na ruszcie nad tacką do ociekania.

Przykryj grill pokrywą. Gdy zacznie dymić, zasuń zasuwę w 2/3.

Wędź filety z kurczaka przez około 20 – 25 minut.