Filet wołowy lub rostbef

Wydrukuj przepis

Przepis na 4 osoby

Składniki:

Jedna tacka ze zrębkami do wędzenia na grillu nr 2 Nizina lub nr 5/ Łąka.
1 filet wołowy lub rostbef o wadze ok. 1 kg.
Oliwa z oliwek
Zioła według gustu, na przykład tymianek.
Sól i pieprz.

Jak to zrobić:

Usuń z mięsa wszystkie ścięgna i ponacinaj, jeżeli ma warstwę tłuszczu.
Posmaruj je oliwą z oliwek, posyp solą, pieprzem i wszystkimi ziołami.

Rozpal starter do grilla.
Umieść węgle po obu stronach grilla.
Postaw tackę ze zrębkami do wędzenia na grillu po jednej stronie bezpośrednio na węglach.

Filet lub rostbef połóż na środku rusztu z tacką do ociekania pod spodem.
Przykryj grill pokrywą. Gdy zacznie dymić, zasuń zasuwę w 2/3.
Gdy dym przestanie się wydobywać, usuń tackę ze zrębkami do wędzenia.

Mięso grilluje się przez około 45 – 55 minut w podstawowej temperaturze ok. 58 stopni dla czerwonego mięsa.

Niech mięso poleży przez 15 minut, po czym kroi się je na cienkie plasterki.

Podawaj z sałatką Hokkaido i perełowym orkiszem z grzybami – przepis w dziale Garnirunek.