Filet jagnięcy z pieczonymi w piecu ziemniakami i pyszną sałatką

Wydrukuj przepis

Przepis na 4 osoby

Składniki:

  • 4 kawałki świeżych filetów jagnięcych
  • Jedna tacka ze zrębkami do wędzenia na grillu nr 2 Nizina, nr 3 Dolina, nr 9 Wiejska zieleń lub nr 10 Las.
  • 1 kg małych ziemniaków
  • 1-2 kawałki mozzarelli (torebka)
  • Małe pomidory (około 4 na osobę)
  • 1 tacka świeżej rukoli
  • 1 garnuszek świeżej słodkiej bazylii
  • Cytryna
  • Dobra oliwa z oliwek, sól i pieprz

Jak to zrobić:

Przypraw filety jagnięce solą i pieprzem.

Potrzymaj w chłodzie przez pół godziny, aż brykiety do grilla będą gotowe.

Przepołów ziemniaki i wrzuć je do dobrej oliwy; przypraw solą i świeżym pieprzem. Gotuj je w 210°C w nagrzanym piecu przez ok. 30 min.

Posmaruj filety kroplą oliwy.

Umieść gorące brykiety po jednej stronie grilla i połóż tackę ze zrębkami do wędzenia Nizina bezpośrednio na węglach.

Umieść mięso jagnięce na grillu i gotuj przez około 20 min. przy niemal zamkniętej zasuwie w pokrywie, żeby zatrzymać dym wewnątrz grilla. Następnie usuń tackę ze zrębkami do wędzenia i grilluj jagnięcinę przez kolejne 5 min. bezpośrednio nad gorącymi brykietami, żeby na powierzchni pojawił się ślad rusztu.

Zawiń mięso w cynfolię i odstaw na 5-8 minut.

Tymczasem ułóż rukolę na talerzu przykrytą plasterkami mozzarelli i małymi pomidorami. Przyozdób liśćmi bazylii, dodaj kroplę oliwy i świeży pieprz.

Ozdób gorącymi pieczonymi ziemniakami i przekrojoną na skos jagnięciną – i nie zapomnij o łódeczce z cytryny.