Burgery z kolbami kukurydzy

Wydrukuj przepis

Przepis na 4 osoby

Składniki:

  • 600 – 1000 g mielonej wołowiny
  • Jedna tacka ze zrębkami do wędzenia na grillu nr 2 Nizina lub nr 5 Łąka
  • 4 kolby kukurydzy
  • 4 ziemniaki do pieczenia.
  • Bułki na burgery
  • Sałata i cebula do burgera
  • Ser cheddar
  • Korniszony w plasterkach
  • Keczup, majonez, sos

Jak to zrobić:

Mielona wołowina:
Uformuj hamburgery. Pędzelkiem pokryj hamburgery oliwą. Posyp solą i pieprzem. Gdy węgle będą już gotowe i zostaną umieszczone po obu stronach, połóż tackę ze zrębkami do wędzenia na grillu po jednej stronie bezpośrednio na węglach. Umieść hamburgery na środku rusztu. Przykryj pokrywą. Po kilku minutach, gdy zacznie się wydobywać dym, prawie całkiem zasuń zasuwę. Wędź hamburgery przez 15-20 minut lub do czasu, aż będą gotowe. Na 3 minuty przed końcem umieść plasterek sera cheddar na wierzchu każdego hamburgera.

Kolby kukurydzy:
Rozdziel kolby kukurydzy na 3 – 4 mniejsze części. Zawiń je w cynfolię razem w kawałkiem masła. Umieść bezpośrednio nad węglami na około 10 minut.

Pieczone ziemniaki:
Zawiń ziemniaki w cynfolię. Umieść je bezpośrednio nad węglami na około 40 minut. Pamiętaj o ich obracaniu co 10 minut.

Podawanie:
Posmaruj majonezem dolną połowę bułki. Dodaj sałatę, a potem hamburger. Na wierzch kroplę ketchupu, korniszona i cebulę. Przykryj górną połową bułki. Podawaj z kolbami kukurydzy i pieczonymi ziemniakami.