Bułki do burgerów, amerykańskie barbecue

Wydrukuj przepis

Przepis na 4 osoby

Składniki:

Ok. 8 – 10 sztuk
4,5 dl mleka pełnotłustego 30 g drożdży 750 g mąki pszennej ok. 1,5 łyżeczki soli kuchennej 1,5 łyżeczki cukru 45 g masła Jajko do powlekania Nasiona sezamu

Jak to zrobić:

Zmieszaj drożdże z mlekiem o temperaturze ciała, dodaj mąkę, sól, cukier i masło, które musi być miękkie.

Starannie ugnieć ciasto (ok. 10 minut) używając np. miksera z końcówką do ciasta. Włóż ciasto do oprószonej mąką miski, przykryj i odłóż do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na około 1 ½ godziny.

Podziel ciasto na 8 – 10 kawałków i uformuj z nich bułki. Na 30 minut odłóż do ponownego wyrośnięcia na blasze.

Bułki smaruje się ubitymi jajkami, posypuje sezamem i piecze w piecu nagrzanym do 200 stopni przez ok. 15 minut.