Antrykoty

Wydrukuj przepis

Przepis na 4 osoby

Składniki:

1 antrykot min. 200 g na osobę.
Gruba sól kuchenna i pieprz.
Sos do wędzenia barbecue

Jedna tacka ze zrębkami do wędzenia na grillu nr 2 Nizina lub nr 5 Łąka.

Jak to zrobić:

Posól antrykoty na kilka godzin wcześniej.

Rozpal starter do grilla wypełniony w 2/3.

Umieść węgle po jednej stronie grilla, a tackę do ociekania po drugiej stronie.

Usuń folię z tacki ze zrębkami do wędzenia na grillu i umieść tackę bezpośrednio na węglach.

Połóż antrykoty na ruszcie nad tacką do ociekania.

Przykryj grill pokrywą. Gdy zacznie dymić, zasuń zasuwę do połowy.

Po 5 – 8 minutach wędzenia usuń tackę ze zrębkami.

Dodaj do antrykotów kroplę sosu barbecue i piecz je bezpośrednio nad żarem przez 1 minutę na każdą stronę.

Żeby mięso poczerwieniało, temperatura powinna wynosić 55oC.