Amerykańska sałatka Coleslaw

Wydrukuj przepis

Przepis na 4 osoby

Składniki:

250 g kapusty białej lub spiczastej, drobno posiekanej (odpowiada ok. połowie główki).
2 marchewki, drobno posiekane.
1 mała cebula, drobno posiekana.
1 ½ dl œmietany crème fraiche 9% lub 18%.
½ dl majonezu. (Jeżeli preferujesz „sposób amerykański”, użyj majonezu Hellmann’s).
2-3 łyżki stołowe musztardy Dijon i, np. musztardy Maille Dijon Originale lub Coleman's.
1 łyżeczka cukru trzcinowego (można pominąć).
2 łyżki stołowe białego octu winnego.

Jak to zrobić:

Zmieszaj crème fraiche, majonez, musztardę, cukier trzcinowy i biały ocet winny, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Posiekaj kapustę, marchew i cebulę przy pomocy krajalnicy.

Po trochu dodaj sosu.